Składniki:
- słoik powideł
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 0,5 szklanki oleju
Beza:
- 4 białka
- 230 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce i zmiksować. Wysypać na natłuszczoną olejem blachę, ugnieść łyżką. Piec 10 min. w temp. 170°C (termoobieg, środkowa półka). Przygotować bezę. W miseczce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać ocet i stopniowo cukier z mąką. Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć powidła, na to nałożyć bezę. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok 25 minut.
Smacznego
Małgorzata
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz