Ja lubię moje baranki dodatkowo przyozdobić czerwoną wstążką z dzwonkiem, zapakować ładnie w celofan lub praktyczniej w rękaw do pieczenia, nakleić ładną świąteczną naklejkę i obdarować osoby, które odwiedzamy w Święta. Dlatego uważam, że taki własnoręcznie zrobiony Baranek może stanowić miły prezent Wielkanocny.
Składniki:
- 1/4 kostki margaryny o temp. pokojowej
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 2/3 szkl mąki
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 kropla olejku migdałowego
- 1-2 łyżki mleka
Wykonanie:
Margarynę, cukier i jajka ubić mikserem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krupczatką. Na końcu dodać cukier waniliowy i aromat, oraz mleko. Ciasto wyłożyć do foremki dokładnie nasmarowanej margaryną (może być zwykła margaryna do smarowania pieczywa). Piec ok. 40-45 min w temp. 175°C. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, następnie delikatnie obkroić boki i ostrożnie otwierając foremkę wyłożyć baranka.
Polecam i smacznego

Brak komentarzy :
Prześlij komentarz