Składniki:
Na spód:
- 230 g wafelków z nadzieniem kokosowym (nie polanych czekoladą)
- 120 g masła
- 70 g wiórków kokosowych
Na masę:
- 200 g białej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki
- 100 g wiórków kokosowych
Do dekoracji:
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- płatki migdałowe (opcjonalnie, ja nie dałam)
Wykonanie:
Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Wafelki zmielić za pomocą blendera, połączyć z wiórkami kokosowymi i rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyc formę do tarty lub tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Ubić śmietanę na sztywno, następnie dodawać do niej cienkim strumieniem czekoladę, cały czas ubijając. Na końcu wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i przełożyć na wcześniej przygotowany spód. Wierzch przyozdobić wiórkami kokosowymi i ewentualnie płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce min 4 godziny. Aby się dobrze kroiło najlepiej wyciągnąć z lodówki 15 minut przed podaniem.
Smacznego

Brak komentarzy :
Prześlij komentarz