Składniki:
- 300 g czekolady gorzkiej
- 200 g masła lub margaryny
- 6 jajek klasy L
- 1 szkl mąki (170 g)
- 3/4-1 szkl cukru
Wykonanie:
Czekoladę wraz z masłem lub margaryną roztopić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego ostudzenia. W misce zmiksować jajka z cukrem na puszystą pianę,następnie dodać przesianą mąkę i zmiksować. Na końcu dodać przestudzoną (lekko ciepłą) masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć na natłuszczoną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C ok. 20-25 minut (środkowa półka, grzanie dolne). Środek ciasta może być wilgotny, wierzch powinien być suchy. Można podawać na zimno lub gorąco, super smakuje z konfiturą.
Smacznego

Brak komentarzy :
Prześlij komentarz