Składniki:
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 3/4 szkl. suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka (400 g) masy krówkowej o dowolnym smaku (ja użyłam o smaku kokosowym)
- 330 ml śmietany kremówki
- ok. 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- woda
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka. Suche składniki wymieszać razem i delikatnie domieszać do powstałej masy (ja użyłam miksera ale zmniejszyłam obroty do minimum). Dużą blaszkę (najlepiej z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać je za pomocą łyżki. Piec ok. 10-15 min w temp. 180° C (środkowa półka, grzanie dolne). Gorący biszkopt wyłożyć na papier do pieczenia, zdjąć papier na którym piekliśmy. Zwinąć w roladę razem z papierem, na który wyłożyliśmy ciasto. Pozostawić do ostygnięcia. Bitą śmietanę ubić z cukrem pudrem, żelatynę rozpuścić w najmniejszej ilości wody, dodać do bitej śmietany (najpierw kilka łyżek bitej śmietany dodać do żelatyny i wymieszać następnie przelać powoli do bitej śmietany cały czas mieszając). Roladę wysmarować masą krówkową, pozostawiając minimum 2 cm marginesu (aby przy zwijaniu rolady nadzienie nam nie uciekło) następnie wyłożyć na nią przygotowaną śmietanę, zwinąć i schłodzić w lodówce min. 2-3 godz.
Smacznego

Brak komentarzy :
Prześlij komentarz