Składniki:
- 4 szkl. przesianej mąki pszennej
- 200 g masła o temp. pokojowej
- 1/2 szkl. zimnego mleka
- 4 dkg świeżych drożdży
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- szczypta soli
- pół małego słoiczka konfitury, powideł lub kremu czekoladowego
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, pokruszone drożdże, cukier waniliowy i sól. Składniki wymieszać nożem, a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Wycinać szklanką krążki, na środek placuszka nałożyć łyżeczką konfitury, przykryć drugim krążkiem. Brzegi ciastek dokładnie zlepić, można dociskać je widelcem (najlepiej dwukrotnie, bo ciastka lubią się rozklejać). Ułożyć na dużej blaszce wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia (można je posmarować rozkłóconym jajkiem). Piec ok. 20 min w temp 180°C. Ciastka powinny być lekko zrumienione.
Smacznego

Brak komentarzy :
Prześlij komentarz